reede, august 23, 2013

L. P. Frankel "Paid tüdrukud äris edu ei saavuta" (august I)

277 lk
2009, Ersen

Järjekordne raamat, mis minu riiulisse jõudis raamatupoe allahindlusleti kaudu. Sellest esimene eelarvamus.
Raamatu alapealkiri on lihtsameelne "101 takistust naiste karjääriredelil". Sellest teine eelarvamus.
Et ju siis on mingi naisõiguslase feministlik jura.

Aga ei olnudki.
Kuna ma olen aktiivsest ärielust praeguseks juba u 5 aastat eemal olnud (sest enda põllumajandusettevõtte juhtimine, erakondlik tegevus ja töö MTÜdes pole ju äritegevus!), siis pole nö juhtimisteemalisi teoseid mu lauale ammu sattunud. Kuna tööellu naasmine aga paistab juba päris lähedal (hiljemalt 2014a!), siis on aeg ennast uuesti kurssi viima hakata. Ja mis on parim viis selle tegemiseks, kui uurida, kuidas karjääriredelil kiiresti, kõrgele ja kaugele jõuda :)

Kuna olen juhtimist, personalijuhtimist, psühholoogiat jms päris palju nii ülikoolis kui koolitustel õppinud, siis väga palju uusi mõtteid polnud. Samas olid ka vanad head tõed mõnusalt sõnastatud, näited juures ja ikkagi õpetlik ja hariv lugemine. Frankel toob välja 101 naiselikku viga, mida me enda käitumises igapäevaselt ehk ei märkagi, kuid mis (tahes-tahtmata) mehelike reeglite järgi toimivas maailmas meile kasu ei too. Autor soovitas enda juures muuta vaid paari-kolme asja korraga ning kui need on saanud harjumusteks, siis alles järgmisi teemasid muutma hakata. Samas mõnikord muutuvad mitmed käitumised automaatselt, kui mõnda muud teemat enda juures arendad.

Frankel kirjutab naiselikest vigadest, nagu näiteks töörabamine, teiste eest töö ärategemine, firma rahaga koonerdamine, tossikeste kaitsmine, sidemete mittekasutamine, töö eraelust ettepoole tõstmine, suhtevõrgustike tähtsuse ignoreerimine, tähtsatest ülesannetest loobumine jne.

Iga teema mahub ära ühele-kahele leheküljele. Seega on tegemist pigem kokkuvõtlike meeldetuletuste kui pikakujuliste süvenevate analüüsidega. Kuna enamus teemasid on minu jaoks meeldetuletus, siis selline lühivorm on mõnus. See on kindlasti üks raamat, mis minu (varsti valmivas kontoritoas) raamaturiiulile kergesti kättesaadavate raamatute sektorisse jääb, et aegajalt leht või paar jälle meeldetuletuseks lugeda. Õpetlikke mõtteid saab kasutada ka igapäevases tegevuses, isegi kui kohe homme pole plaanis tippjuhi ametikohale asuda.