laupäev, detsember 31, 2016

Lugemisaasta 2016

Lugemisaasta 2016 on lõppenud ja aeg sellest kokkuvõtted teha. Kui eelmise aasta lõpus lubasin veel tublim olla ning eelmisel aastal loetud 32 raamatut ületada, siis tegelikult nii ei läinud.  Tulemuseks jäi 16 raamatut.

Üheks põhjuseks kindlasti aktiivsem kirjutamise ja kirjastamise töö. 2016.a  detsembrikuu oli minu jaoks rekordiline, sest avaldasin kaks enda raamatut: "Tähtajaline elu" 2.osa ja romantilise jutustuse "Jõuluks koju" (sarja "Mõni õhtu romantikat" esimene raamat).  Kevadel ilmus mu kauaoodatud noorteromaan "Ütlemata sõnad".

Novembrikuu algul lõpetasin jutustust "Jõuluks koju", mis algselt ilmus Delfi naistekas. Ülejäänud novembrikuu osalesin NaNoWriMo- l ning kirjutasin romaani "Portselanist tüdruk". Loodan, et see näeb ilmavalgust juba 2017a jooksul. 2017a avaldamise plaanides on minu enda raamatutest veel 5 raamatut sarjast "Mõni õhtu romantikat", lasteraamat "Kolme pärna saladus" ja... on veel mõned huvitavad mõtted.

Juba jaanuarist hakkavad Heli Kirjastuse kaudu aktiivsemalt ilmuma ka mitmete teiste autorite teosed. Mõnega neist on töö käinud juba novembrikuust alates.

Kogu see pikk jutt ongi põhjenduseks, miks ma sel aastal nii vähe lugeda jõudsin. Seekord on lihtne lubada: järgmisel aastal loen rohkem!  



Loetud said sellised raamatud:
1. Maili Pilt "Unemati ja lumematu: kadunud lumeliiva otsingud"
2. Siim Veskimees "Lõputu juuni"
3. Lev Tolstoi "Anna Karenina" 1.osa
4. Anna Todd "Pärast"
5. Megan Hatfielt "Vampiiri vari"
6. Martin Widmark "LasseMaia Detektiivibüroo"- Rongimõistatus, Jalgpallimõistatus
7. Aimee Beekman "Valikuvõimalus"
8. Emily Brontë "Vihurimäe"
9. Colleen Hoover "Lootusetu"
10. Kati Saara Vatmann "Mustrimuutjad"
11. Kristin Hannah "Jaanimardika tee"
12. Santa Montefiore "Tuletorni saladused"
13.  Alexandre Jardin "Ainult üks kord"
14. Robyn Carr "Eksleja"
15. Barbara Delinsky "Esimene, parim ja ainus"
16. Robert Kiyosaki, Sharon Lechter "Rikas isa, vaene isa"


Tegelikult on mitu raamatut ka pooleli, kuid eks nende arvelt siis täiendan lihtsamalt järgmise aasta nimekirja.

Viimase 10 aasta statistika on siis selline:
2007a- 13 raamatut
2008a- 19 raamatut
2009a- 24 raamatut
2010a- 15 raamatut
2011a- 13 raamatut
2012a- 14 raamatut
2013a- 26 raamatut
2014a- 27 raamatut
2015a- 32 raamatut
2016a- 16 raamatut

Mõnusat uut lugemisaastat kõigile!

 Loomulikult loodan, et loete ka minu raamatuid. Aga kui mitte, siis mu soov on, et igaüks leiaks endale sellise raamatu, mis talle meeldib. Lõppeval aastal on mul eriliselt hea meel selle üle, et lugevate inimeste hulk minu ümber suureneb. Iga loetud leheküljega väheneb pinnapealsus ja hoolimatus ning suureneb empaatiavõime. Vot, seda usun küll!

esmaspäev, detsember 26, 2016

Heli Künnapas "Jõuluks koju"

120 lk
2016, Heli Kirjastus

Juhtuski nii, et minu seitsmes raamat on ootamatult hoopis sarja "Mõni õhtu romantikat" 1.osa "Jõuluks koju".  Trükki läks mitu nädalat varem küll "Tähtajaline elu" 2.osa, kuid kuna viimane on kõvakaaneline, siis läheb selle trükkimisega kauem aega.

"Jõuluks koju" on minu katsetus lihtsate ja armsate "naisekate" vallas. Eks igaüks saab nüüd ise lugeda ja öelda, kuidas õnnestus.

Raamatu sisu:
"Romantiline jutustus “Jõuluks koju” algab Pärnus elava Anne-Mari neljanda lapse sünniga. Pool aastat tagasi avastas naine, et ta Soomes töötav mees polegi enam vaid tema mees. Ootamatult jäi naine ilma senisest elust ja kodust. Kas selline lugu saab kuidagi romantiliselt ja positiivselt lõppeda? Kas ema koos nelja lapsega jõuab jõuludeks koju?"

Sarja järgmisest raamatust on kirjas põhiidee. Loodan suure osa raamatust veel selle aasta jooksul paberile saada. Lugejateni peaks järgmine osa jõudma järgmise aasta veebruaris. Esimene osa ilmus järjejutuna Delfi naistekas, kuid teist osa tuleb ikka paberil lugeda.

Tänu sellele raamatule käisid Delfi naisteka päkapikud enne jõule meile kingitusi ka toomas. Videot sellest näed siit!

esmaspäev, detsember 05, 2016

R. T. Kiyosaki, S. L. Lechter "Rikas isa, vaene isa" (november)

232 lk
2005, Sinisukk

Kuna ma siin jätkuvalt rikkaks saamisega tegelen, siis on õigustatud, et lõpuks harin ennast ka sel teemal. Või õigemini- jätkuvalt! Sest pärast kõiki neid raamatupidamise kursusi jms ei ole õige öelda, et ma alles HAKKAN ennast rahaasjades harima. Isegi raamatut "Rikas isa, vaene isa" lugesin esimest korda juba 2005.a detsembris ehk 11 aastat tagasi. Sellest ajast on raamat mu enda raamaturiiulis olemas olnud. Sel nädalavahetusel olin lastega üksi kodus. Mingil hetkel raamaturiiulist möödudes tuli tunne, et vot seda raamatut tahan nüüd lugeda. Ehk hoopis midagi muud võrreldes sellega, mida viimasel ajal lugenud ja kirjutanud olen.

"Rikas isa, vaene isa" on ameerika turgu arvestades kirjutatud raamat. Kui seda meeles pidada, siis on lihtne meie oludesse mittesobivad mõtted välja jätta ning keskenduda üldistele põhimõtetele, mis kehtivad kõigi jaoks.

Kui kiunumisega pihta hakata, siis olen kindel, et kogu selle jutu oleks saanud ka lühemalt ära öelda. "Rikas isa, vaene isa" kirjutamise ajal aga Kiyosaki ilmselt veel ei teadnud, et mõne aasta pärast on ta välja andnud veel palju-palju samateemalisi raamatuid, mis koostöös ta veel rikkamaks teevad. Nii et paljud kordused ja pikad venitamised oleks võinud ära olla.

Nagu ütlesin, olen seda raamatut 11 aastat tagasi lugenud ja nii olid põhilised ideed mulle teada. Mitmeid neist olen aastaid ka enda elus järkjärgult sisse viinud. Ja sellegi poolest oli see väga värskendav lugemine.

Julgen raamatut soovitada kõigile, kes kunagi ettevõtlusega alustamisele on mõelnud. Palgatöötajatel, kel on kindel kuupalk, mida nad mõjutada ei saa, ei tasu seda raamatut väga kätte võtta, sest see võiks asjatut masendust tekitada. Kiyosaki on sellise omanikele tulu teenimise suhtes suht kriitiline. Tema kindel tee on oma firma kaudu raha teenimine. Raamatust võib jääda mulje, et see on nii tohutult lihtne, kuid tegelikult kaasnevad oma ettevõttega ikka päris suured riskid. Pealegi pole kõik inimesed valmis selliseks pingeks, mis ettevõtlusega kaasneb. Nii et mina ei julgeks küll absoluutselt kõigile ettevõtlust soovitada, ega öelda, et see on nii tohutult lihtne.

Üks oluline kõigile mõeldud mõte raamatust on aga arusaam, et tulude tõstmiseks on vaja investeerida varadesse, mitte kohustustesse. Personalijuhina sain korduvalt õppetunni, kuidas inimesed pole kunagi oma palgada rahul. Kiyosaki rääkis sellest samuti- vaesed ja keskklass ostavad endale raha eest kohustusi ja nii nad ei saagi kunagi oravarattast välja. Oravaratas tähendab siis ringi, kus käid tööl, teenid raha, kulutad, käid tööl... jne. Kui tõuseb palk, tõusevad kulutused, siis tuleb rohkem töötada, tõuseb palk, tõusevad kulutused... Tuttav, eks ole?

Praegu on mul küll hirmus tuhin veel raha teemal targemaks saada. Milliseid häid raha teemal harivaid raamatuid oled Sina lugenud? Mida julged soovitada? Milline Kiyosaki raamatutest on veel lugemist väärt?

pühapäev, detsember 04, 2016