pühapäev, mai 25, 2008

K. Ristikivi "Õige mehe koda" (maikuu )

Ristikivi "Õige mehe koda" oli väga huvitav ja mõtlemapanev raamat. Peategelaseks Jakob, kes on aastate jooksul ennast õppimise ja tööga üles töötanud. Selle kõrval Jakobi matslikud sugulased, kes on saavutanud kiire välise edu igasugu kauplemise jms sahkerdamise kaudu. Sugulaste tegevuse põhiliseks eesmärgiks on saavutada välist edu, et võrreldes naabritega parem ja rikkam välja näha... hoolimata sellest, mis on TEGELIK olukord. Jakobi jaoks on selline käitumine- teiste jaoks elamine ja asjade omamisele panustamine- vastuvõtmatu.
Üheks teemaks on raamatus ja aristokraatlikkuse mõnitamine, hariduse ja harituse vähetähtsustamine. Raamatus on suur osa kitsa silmaringiga ning muutumatute tõekspidamistega inimestel, kes on saavutanud välise (rahalise) edu ning seetõttu püüavad teistelegi selgeks teha, et haritus on mõttetu, kuna raha saab ka teisiti.
Aga milleks seda raha on vaja, kui inimene pole piisavalt haritud, et rahaga targalt ümber käia?

Mõned tsitaadid:
- "Ei anna nad meile andeks." /---/" Ja sellepärast hakkasin ma mõtlema, kas me nii ülekohtused olemegi. Ülekohus antakse inimesele ikka andeks. Aga õigust on raske teisele andeks anda, see on veel raskem kui ise oma õigust andeks paluda."

- "Temal (riiukukest vennal) oli sõpru, aga headel lastel ei ole, sest sõbraks saadakse koos tempe tehes, aga mitte koos katekismust lugedes."

- "Kuidas te võite öelda, et olete ebamusikaalne. Te ometi ei saa salata, et muusika teisse mõjub. Ja see ongi õige musikaalsuse tunnus."

- "Oli natuke ebameeldiv mõtelda, et tänapäeva inimesed ei saa ise enesega hakkama ka siis, kui nad on juba emad ja isad. Või vähemalt, kui nad on juba selles eas, et võiksid olla."

-" Oli iseloomustav, et Saalemid (Jakobi sugulased) magasid pühapäeval. Nad ei osanud ju midagi peale hakata ajal, mil nad ei töötanud."

- "Võib-olla olid nad (Jakobi sugulased) kuulnud või lugenud, et Ameerikas oli nii. Kindlasti ainult kuulnud, mitte lugenud, nad ei lugenud iial midagi. Villem Kansvei ei sallinud harimata inimesi, kes midagi ei lugenud."

- "See oli esimene kord, kui ta leidis, milline ülekohus on nõuda inimeselt, et ta oleks vanem ja targem, sest selline tarkus on alati seotud järeleandmisega."

- "Nii paljud inimesed olid väljas seda otsimas, mida nad kadunuks pidasid, ega näinud, et see oli ikka siinsamas, nende juures, kogu aja. See tähendab, see osa, mis võisime päriselt endale saada, üsna väike osa küll. Ainult meie oma muljed ja tunded, meie oma mõtted. "