esmaspäev, mai 16, 2022

A. Kolga "Jagatud saladused" (mai II)

316 lk

2019, Tänapäev

Oeh, mul on nii hiiglama raske sellest raamatust kirjutada, sest tunnen juba ette, et olen äkki ebaõiglane. 

See raamat algas nii paljutõotavalt, et ma hõõrusin juba heameelest käsi ja olin valmis nautima. Siis aga jäi lugu seisma ning ... nii oligi. Peale kõige muu jäin lõpus kuidagi üksinda tühjusesse rippuma, minu ümber lõpetamata liinid ja vastamata küsimused.  

Alustades minu isiklikust sobimatusest selle teose kritiseerijana on fakt, et olen ise just kirjutanud 2 osa raamatust "Mälestusteta suvi", milles on samuti olulisel kohal lähisuhtevägivalt ning vägivalda näinud peres sirgunud laste enesetunnetus ja hakkamasaamine. Nii olen seda teemat päris palju uurinud ja paljudele asjadele noogutasin kaasa, aga vahepeal tahtsin ikka vastu ka vaielda. 

Tavaliselt ma nii palju ei noki ja tõesti vabandan juba ette, aga praegu kuidagi endal nii värskelt meeles need teemad, et ... ei saa vait olla. 

Minu jaoks oli suureks probleemiks peategelase (Jo)Hanna alkoholi pooldamine. Sellise kogemusega tüdruk peaks minu hinnangul pigem alkoholi tõrksalt suhtuma. Mõnegi sellise tausaga noore puhul võiks alkohol olla samuti nö probleemide lahendamise viis olla, kuid Hanna oli ju selles mõttes mõistlik ja suht eluterve mõtlemisega. Aga see, et "lasin suvalistel võõrastel meestel endale erinevaid jooke osta" jne, ei tundunud usutav. 

Hanna ema käitumine oli närviajav, aga samas selline, mida paljud naised teevadki. Põhjendused samuti samad, et kuidas ma lähen mehe juurest ära, et ei saa hakkama jne. Valeks läks minu jaoks asi siis, kui Hanna ema võttis kodulaenu ning leidis lõpuks töökoha ühel ja samal päeval. Saan aru, et noorteraamat pole õpik, aga fakt on see, et vägivalse mehe juurest põgenevad naised, kes püüavad oma elu alustada, ei saagi kodulaenu. Isegi, kui keegi aitab neil sellise sularahas sissemakse kokku saada. Kodulaenu saamiseks tuleb ikka pikemalt pangakontole laekuvat palka teenida ja mitmeid muid tingimusi täita. Lihtsalt kui mõelda, et samas olukorras olevad noored ehk otsivad raamatust ikka ka mingeid juhiseid, siis see annab vale signaali, nagu selline lahendus oleks võimalik. 

Ülimalt hea oli manipuleeriva ex-boyfriendi Kevini käitumine. See käis närvidele. See ei tundunud lõppevad. See oli nõme. Ja see oli nii reaalne. Nii see käibki. Aaaga - kuidas see lõppes? Mis sai edasi? Praegu jäi see kestma ning mina kardan siiani Aleksandri pärast, sest kui Kevin peaks avastama, et Hanna kavatsebki päriselt õnnelik olla, siis ilmselt lähevad manipuleerimised ja ähvardamised järgmisele tasandile ning kindlasti ka Aleksandi kallale. 

Üldiselt olin aga suht õnnetu, et autor ei kasutanud ära potentsiaali, milleks ta ise loo algul võimalused lõi. Laual oli nagu hästi palju teemasid, aga neid ei kasutatud. Hanna söömishäire teema oli üldse kuidagi ... ma ei teagi ... üllatavalt ilmus ja samas päris oluliseks ei saandki. Milleks siis üldse?

 Ja selline pomm visata viimasel leheküljel ... 

Tegelikult tekitab see kõik vaid ühe küsimuse - kas raamatule on tulemas järg? Sellisel juhul saaksin kõigest sellest õhkujätmisest aru? Muidu aga tunneksin ennast küsimuste alla uppumas.  

Kordan aga veelkord, et ehk olen vajalikust kriitilisem, sest enda noorteka "Mälestusteta suvi" kirjutamise ajal pidin kõigile neile manipuleerimise ja lähisuhtevägivalla teemade peale mõtlema. Samuti sellele, et mis saab edasi? Eks kohe varsti kuulen, kas lugejate jaoks minu raamatutes on need küsimused vastatud ning niidid seotud. 

Kindlasti on "Jagatud saladused" vajalik raamat ning hea, et selliseid teemasid käsitleti, aga otsad oleks võinud jah veidi rohkem kokku tõmmata.

 

***

Ukrainakeelse lasteraamatu "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" saad tellida siit: ukrainakeelne lasteraamat
 
Minu uue noortraamatu saad tellida siit: "Mälestusteta suvi", 2.osa. 
Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud üle 30 raamatu. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" , müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 
Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt.  

Kommentaare ei ole: