neljapäev, veebruar 02, 2023

S. Saline "Mida teie ATH-ga laps soovib, et teaksite" (veebruar II)

280 lk

2020, Äripäev

Tänapäeval on ATH teema üha levinum ning teadlikkus sellest samuti tõusnud. See tähendab, et teisiti käituvad lapsed ei ole automaatselt halvad lapsed, vaid mõistetakse, et nende aju võib töötada teisiti, nii et nad ise ka ei mõista, ega kontrolli, mida teevad. Viie lapse emana pole aktiivsus- ja tähelepanuhäired minu jaoks võõrad, isegi kui ükski mu laps mingit diagnoosi saanud ei ole. 

Selles raamatus on väga hästi selgitatud, mis ATH-ga inimese ajus toimub ning kuidas aidata tal korda luua. Kui ATH ilmingud teistes inimestes ärritust tekitavad, siis ega lapsel või täiskasvanul, kes ei suuda oma teatud tegevusi kontrollida, ka väga mõnus olla pole. No näiteks, kui arvutimängu mängides laps mõistab, et kui ta 5 ütlemise peale mängu ei lõpeta, siis tuleb sellest pahandus, aga ... ikka mängib edasi. Või toa koristamine - ta tahaks küll selle korda teha, aga kui ühte asja liigutab, siis tuleb kindlasti meelde mingi seos või mõte, mis liigutatud asjaga seoses mõtte ja teod hoopis teisele rajale juhivad ning koristamisest pole jällegi enam juttugi. Või lapse oskamatus igas olukorras õigesti käituda, sest ta ei suuda teiste inimeste kehahoiakuid ning näoilmeid õigesti tõlgendada ning teeb seega teiste reaktsioonidest valed järeldused.

Suurem osa teoses jagatud õpetusi on kasutatavad lastekasvatuses nii, et vahet pole, kas räägime ATHga lapsest või niisama sellisest, kellega alles vanusega seotud kasvavast vastutusest lähtuvaid süsteeme ja kokkuleppeid paika pannakse. 

Teoses on palju näiteid ATHga laste enda öeldud mõtetest, mis aitab paremini näha, mis selliste laste peades toimub.

Julgen raamatut soovitada kõigile, kelle lastel on tähelepanu või keskendumisega probleeme ning oleks vaja mõista, miks see nii on ning kuidas seda muuta oleks võimalik. Nagu igas valdkonnas, siis pole olemas lahendamatut probleemi, vaid kui teele tulevad uued teemad, tuleb enda jaoks täiendada tööriistakohvrit, millega selliste teemadega hakkama saada.

***

Minu värskeima noorteraamatu saad tellida siit: "Mälestusteta suvi", 2.osa. 
Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud üle 30 raamatu. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" , müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 
Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt.

 

 

Kommentaare ei ole: