reede, märts 27, 2020

M. Ende ,,Momo" (märts VIII)

224 lk
1994, Tiritamm

Sellest raamatust on ilmunud ka uuem vesrsioon. Seda näed siin: Momo. Aga kuna mina lugesin vanemat, siis panin just selle kaanepildi ja info.

Ausalt öeldes tulid seda raamatut lugedes külmavärinad peale. See on tänasel päeval kuidagi väga ajakohane.

Raamatu alapealkiri on ,,Kummaline lugu ajavarastest ja lapsest, kes inimestele varastatud aja tagasi tõi".  Momo on orb, kes elab vanas amfiteatris. Inimesed käivad tema juures oma muredest ja rõõmudest rääkimas. Ta lihtsalt oskab kõiki kuulata.

Siis aga ilmuvad linna hallid härrad ning äkitselt hakkab inimestel aega vähemaks jääma. Algul täiskasvanutel, aga siis ka lastel. Lõpuks ei jõuagi keegi enam Momo juurde. Hallid härrad vangistavad üha enam ja enam kõigi aega.

Lõpuks oli Momo ainus, kellel veel aega oli. Nii tuli tal ette võtta aja päästmise ohtlik operatsioon. Selle käigus sai ta näiteks teada, et meil kõigil on väga palju aega, aga meie enda valik on, kas me seda kasutame. Ilmselgelt aja päästmine õnnestus. Seejärel oli jälle kõigil aega.

Kas pole mitte tuttav? Enamus meist on viimased nädalad elanud hoopis teises rütmis kui varem. Jah, ka meie peres on koduõpe küll palju tööd lisanud, kuid samas on aega hoopis teiste asjade jaoks ning kogu olemine on kuidagi rahulik. Nagu oleks hunniku aega leidnud. Keegi oleks nagu kusagilt vabastanud aja... mis on ju tegelikult kogu aeg olemas olnud.

,,Momo" on kirjutatud 1973.aastal, nii et ega see kõige lihtsam lugemine pole. Seega ma pole kindel, kas ja kuidas noored sellest aru saaksid, kuigi on kirjas, et see on noorteraamat. Loo mõte puudutas aga mind küll väga ning eriti praegusel ajal julgen seda soovitada küll igas vanuses lugejatele.


***
LEIA MU UUS LÜHIROMAAN ,,Valss Pärnu rannaliival" nüüd poodidest!!!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
 Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

Kommentaare ei ole: