reede, august 14, 2020

A. Lindgren ,,Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses" (august II)

 487 lk

2009, Sinisukk

Lindgren on üks minu lemmikkirjanikke olnud nii kaua kui mäletan. Kuigi... põhikooli ajal ELO laagris raamatusõbra märgi eksamit tehes suutsin nimetada vaid paar tema raamatut. Kui eksamiärevus mööda läks, tuli meelde, et olin juba selleks ajaks ikka päris palju rohkem tema teoseid lugenud. 

Nii on oma lastele Lindgreni tutvustamine samuti olnud üks minu salajane eesmärk. Seda raamatut hakkasime unejutuks lugema aprillikuus. 

Ee... jah, meil võttis terve suve aega, et see raamat läbi saada. Vahepeal lugesime küll veidi muid raamatud ka, aga... ega väga kiiresti ei edenenud. 

Tjorveni lood on ilmselt paljudele tuttavad. Silme ees muidugi filmi-Tjorven ning tema iseloomulik mõnus jutuvada. Õige tunde tekitamiseks näitasin kohe algul ka lastele mingeid osi Tjorveni filmist. Netist olid need saadaval küll vaid rootsikeelsetena, aga kõigi tegelaste näod ja nimed said ikkagi selgemaks. Minu enda jaoks oli see filmi vaatamine ka küll ilmselt suurem nostalgialaks. 

Nagu öeldud, ei edenenud lugemine väga kiiresti. Väga lihtsal põhjusel- pidin iga lugemise jooksul vähemalt viite sõna tõlkima. Ehk siis tänapäevaselt selgitama. Lisaks vahetasin lugemise käigus sõnu, et selgitamist vältida. Osaliselt eesti keele pärast, kuna mõningaid sõnu kasutame nüüd vähem. Samas oli ka näiteks kalastamise ja muude taoliste tegemistega seotud sõnavara. See kõik on täitsa arusaadav, sest raamat ju siiski enneminuaegne.  

Kõige vahvam oli, et lastele meeldis! 

Eks selline rahulik elustiil, kust väiksed asjad on suured ja isegi mitte midagi juhtudes juhtub paljugi, on ka meile endale tuttav. Maal elamise rõõmud. Laste jaoks läks väga südamesse lugu Pelle küülikuga ning lammastega. Kuna meil on endalgi küülikud ja lambad, siis ehk oli laste jaoks jällegi lihtsam samastuda. 

Järele mõeldes siis ju tõesti väga midagi ülierilist ei juhtunud. Lindgrenil on aga oskus väikesed asjad suureks ja oluliseks ja põnevaks kirjutada. Rääkimata naljakatest ütlemistest ja juhtumitest, mis nagu muuseas teiste tegemiste seas toimuvad. Tjorven on ikka täitsa omamoodi kuju. Kui näiteks Karlssoni tegemiste puhul ikka mõtlesin, kas ja kuidas neid lastele selgitada, siis Tjorven vastupidi on ülimalt õiglane. Nii et kui ta ka käitub mõnikord näiliselt ebaviisakalt, siis tegelikult lähtub ta käitumine pidevast õigluse ja loomulikkuse tagaajamisest. See on nii armas ja värskendab ka tänases päevas. 

Mu vanemad lapsed kinnitasid, et tahavad nüüd ka ise Lindgrenit lugeda. Juhuuuu!!! Ja eks tulevikuski aitan neil järgmiste Lindgreni teostega tutvuda, sest need lihtsalt on kuidagi ajatud lasteraamatud. 

 ***

Minu uus noorteromaan ,,Mälestusteta suvi" 1.osa nüüd saadaval! Telli raamat SIIT!


Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
 Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 





Kommentaare ei ole: