esmaspäev, juuni 10, 2019

J. Buxbaum "Ütle mulle kolme asja" (juuni V)

296 lk
2016, Päikese kirjastus
Jätkuvalt olen noorteraamatute lainel. Nagu blogist näha, siis olen viimasel ajal päris palju neid läbi lugenud.

Nii ma ei teagi enam, et kas mu arvamus on nüüd seotud sellega, et olen liiga palju noortekaid järjest lugenud... või raamatu endaga.

,,Ütle mulle kolme asja" jäi minu jaoks lahjaks. Teoreetiliselt nagu otseselt polnudki midagi valesti... või siis oli valesti see, et oli püütud kõike õigesti teha. Peategelane oli uues olukorras, milles oli raske hakkama saada, enamus uue kooli õpilastest olid temast erinevad, nii et pidevalt pidi ta muretsema oma riiete-jalanõude-jms pärast, et teistega sarnandega. Siis loomulikult hakkas välja kooruma, et pinna all pole ka kõigi teiste õpilaste elu nii sarnane. Selline koorumine on ju väga hea, aga seda jäi kuidagi väheks.

Enamus teosest oli sellist peategelase halamist  sellest, kuidas ta kuhugi ei kuulu. See küll hakkas lõpuks positiivsema lahenduse poole liikuma, kuid lõpp tuli minu jaoks kuidagi kiiresti. Enamus teosest jäi minu jaoks liiga ühekülgseks. See möödunu üle kurvastamine ja mõtlemine, et kas ja kuidas edasi, oli nii ühesarnane ja liikumiseta, et lugemine ei liikunud ka väga. Ikka päris mitu päeva läks enne, kui raamat läbi sai ja korduvalt mõtlesin katkestamisele. Aga no ma pole katkestaja tüüp, nii et...

Jällegi- tegelikult ei olnud nii halb. Kindlasti mõnigi leiab sellest raamatust oma, aga mina oleks tahtnud rohkem tegevust ning rohkem tundeid ja sügavamat sisemist kasvamist. Ilmselt tuleb see ikka ka sellest, et ma olen praegu liiga palju noortekaid järjest lugenud.

Kuna viimased raamatud on mulle pigem kehva mulje jätnud, siis tuletan meelde, et on ka väga häid noortekaid, mis mulle on väga meeldinud ja mind puudutasid. Arvamusi headest noortekatest saad lugeda siit:
- Katja Millay "Vaikuse meri"
- Nicola Yoon "Sina minu kõrval ja maailm meie vahel"  
- Gayle Forman "Kui ma jään"

- Gayle Forman "Kuhu ta läks"
-  Tammara Webber "Lihtne"
- Anna Todd "Pärast"
- Colleen Hoover "Lootusetu" 
- Elo-Maria Roots "Vaimude jaam" 
- Kevin Brooks "Lucas"
- Kristel Kriisa "Neetud"
- Reeli Reinaus "Nahka kriipivad nädalad"
- Jay Asher "Kolmteist põhjust"  

Jätkuvalt lisan siia rivisse enda "Ütlemata sõnad", sest see meeldib mulle ka ikka. Ja ma poleks seda lugu ju selliseks kirjutanud, kui ta mulle ei meeldiks. "Lõpupidu" muidugi ka, kuid see on veidi teistsugune.

Ma nüüd mõtlen, kas julgen järjest veel noortekaid lugeda või jätkan kirjutamisega.

***
Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 18 raamatut.
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin!
Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.
Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

Kommentaare ei ole: