neljapäev, juuli 18, 2019

C. A. Kirk "J.K. Rowlingi elulugu" (juuni IV)

160 lk
2003, Varrak

Tegelen jätkuvalt parimatelt õppimisega, seega edukaks kirjanikuks saamiseks tahan teada, kuidas teised on seda teinud, aga... sellise tempoga küll minust elulugude fänn ei saa. Otse välja öeldes on see järjekordne raamat, mis on kokku pandud stiilis "keegi kuskil ütles midagi". Pea igal leheküljel oli avaldatud infot juhtumitest, kohtadest, inimestest, mis ilmselt mõjutasid Rowlingut. Ehk siis oleks võinud sinna absoluutselt kõike kirjutada ning öelda, et no autor võis neid asju äkki kusagil millalgi näha...

Võib-olla tuleb mu kriitika sellest, et ma pole elulugusid väga palju lugenud. Senised lugemised on küll jätnud mulje, et igaüks võib võtta ette mõtte kirjutaga üles ükskõik kelle elulugu ning teha seda kirjutatavaga konsulteerimata. Kas see on tõesti reaalne?

Selle raamatu järgi on Rowling küll inimene, kes ei pea vastama küsimusele: "Kas sa kirjutasid selle raamatu oma elust maha?" No tema elulugu on lihtsalt kordades õhem kui kõige õhem Harry Potteri raamat, nii et ilmselgelt pidi tema ikka oma fantaasiat kasutama. Näiteks mina pean siiani eriti sarja "Mõni õhtu romantikat" teoste puhul ikka selgitama, et ma tõesti suudan midagi ise välja mõelda ja ei ole neid lugusid enda elust maha kirjutanud.

Suur pettumus oli minu jaoks mõistmine, et see elulugu on kirjutatud juba siis, kui oli ilmunud alles mõni Potteri raamat ning kaks filmi. Ehk et põhjalikumat sarja ja selle mõju analüüsi selles kindlasti polnud.

Rowlingu eluloo lugemise üheks plussiks oli, et see pööras pea peale müüdi, mida kõikjal tema kohta üritatakse rääkida- et ta oli töötu üksikema, kes põhimõtteliselt juhuslikult sai hea teose autoriks ja sellega kuulsaks. Eluloo järgi tegeles Rowling kirjutamise ja fantaseerimisega terve oma elu ehk et ta valmistus Potteri kirjutamiseks ning eduks kogu aeg. See polnud üleöö kuulsaks saamine, vaid mitmekümne aasta töö ja vaeva tulemus. See fakt jäi mulle silma just tänu mu väljakutse "Kuidas ma 100 raamatu lugemisega külluseni jõuan" raamatutest loetule. Neis korratakse tihti, et eduni jõuavadki need, kes on pikalt valmis oma tegemist tegema, isegi kui neid kohe edu ei saada. Kui Rowlingu puhul rõhutada, et tal läks ülieduka teose kirjutamine kuidagi ülikiiresti, siis tegelikult võib see kõigile järgnevatele autoritele hoopis demotiveerivalt mõjuda. Nii jätangi sellest loost endale kõige rohkem meelde, et tegelikult liikus Rowling Potteri poole väääääga pikki aastaid.

Potteri raamatutest on mul hetkel loetud "Harry Potter ja tarkade kivi" ja "Harry Potter ja saladuste kamber". Filmid on kõik vaadatud. Järgmine raamat on ka raamaturiiulis olemas!

Jätkan oma uurimustööd (lugemiselamuste kogumise kaudu)!

***
Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 19 raamatut. Sealhulgas käsiraamat "Rikaste inimeste 30 harjumust".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin!
Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.
Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

Kommentaare ei ole: