esmaspäev, aprill 20, 2020

A. Kivirähk ,,Tilda ja tolmuingel" (aprill V)

144 lk
2018, FD Distribution
See lasteraamat jõudis meie pere lugemisriiulisse siis, kui koroonapuhkuse algul Pärnu raamatukogus hoogsalt raamatukuhja kokku kogusin. Lahke raamatukoguhoidja pakkus abi. Küsisin siis soovitusi, mida mu lugemishuviline 6-aastane piiga võiks lugeda. Kuigi Kivirähk pole kunagi väga minu teetassike olnud, siis raamatukoguhoidja tegi head reklaami tolmust, mis mäletab kõike.

Lugesime seda raamatut õhtujutuna. HOIATUS! Kui valite õhtujutuks raamatut, siis kontrollige, et ühegi tegelase nimi ei oleks Abel Ragnarson. No katsus sa seda õhtul väsinud peaga 20 korda järjest edukalt öelda.

Lugu oli täitsa tore. Mõte sellest, et tolmus on kõik mälestused ja et tolm kunagi ei kao, oli tõesti armas ja omamoodi lähenemine. Minu jaoks jäi kuklasse helisema mõte, et ilmselt on selle raamau abil lastele surma lihtsam selgitada. Selles raamatus küll surma pärast kurvastamist otseselt ei olnud. Tilda isa oli küll surnud, aga seda juba nii ammu, et tüdrukuke päris täpselt ei mäletanudki oma isa. Tilda jaoks oli isa teema teoses väga oluline, kuid mitte kurvastavalt.

Kui ,,Oskar ja asjad" oli selline rahulik tiksumine, siis Tilda loos toimub hulga rohkem. Samas keskmise lasteraamatuga (milline see on???) võrreldes on Kivirähki raamatud ikka kuidagi aeglased. Minu jaoks. Aga lastele meeldisid. Nii 5- kui 11-aastasele. Nii et ilmselt on selles midagi sellist, mis lapsi kõnetab.

Kõige suurem ving on raamatu kujunduse suhtes. Väga raske oli taandridadeta ja suht tihedat teksti lugeda. Minu jaoks on selline lahendus täiesti mõistetamatu, sest teeb lugemise ikka väga keeruliseks. Aga äkki mõne arvates on ilus...

Nii et selline omamoodi armas lugu, kuid väga kuidagi sees helisema ei jäänud.


***
LEIA MU UUS LÜHIROMAAN ,,Valss Pärnu rannaliival" nüüd poodidest!!!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
 Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 


1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Mulle nii meeldib raamatuid lugeda. Aga ainult neid mis on seiklusjuttu omad