neljapäev, august 19, 2021

R. Reinaus "Nõidkapteni needus" (august VIII)

 376 lk

2010, Tänapäev


 "Nõidkapteni needus" seisis meil raamaturiiulis juba tükk aega. Mu poistele (ja mulle endale ikka ka) meeldivad väga Reeli Reinausi raamatud. Nii me neid raamatukogust järjest toome. Suve keskel aga avastasime, et sellest raamatust on tulemas etendus, käisime seda ka vaatamas ning seejärel hakkasin lõpuks ka raamatut lugema. 

Etendusest kirjutan siin: Nõidkapteni needus - etendus, mis sobib nii 2- kui 12-aastasele

Raamatut lugedes jooksid muidugi silme ees etenduses nähtud tegelaste näod. Mõne puhul oli sellest kasu (näiteks kaptenite), aga mõne puhul segas. Sest näiteks raamatus olid kõik lapsed laeval poisid, etenduses aga ka tüdrukud. Kaasa arvatud üks peategelane Alex. Aga no see tuli enda jaoks lugedes lihtsalt ära vahetada. 

Kusjuures leidsin, et lugemise ajal mõtlesin rohkem hoopis sellele, et etendus oli küll väga hästi tehtud. Raamat on mahukas, tegevust  ja tegelasi väga palju. Etendusse oli see kõik aga kuidagi väga hästi, mõistetavalt ja loomulikult ära mahutatud. Ehk et isegi kui mõni koht oli etenduses teisiti lahendatud, kiiremini edasi mindud vms, siis see ei muutunud ikkagi täielikult raamatus loetut. Mõnikord on ju need asjad filmi-etenduse puhul igati sussi keeratud. Seekord mitte. 

Raamatu sisu kohta saab lugeda siit: Nõidkapteni needus. See on triloogia esimene osa, milles hirmsad legendid saavad tõeks. Nelja poisi kunagiste seikluste (kannatuste?) jäljed jõuavad nende lasteni, kes saavad osa inimröövimistest, kaklustest, põgenemistest jne, ise mõistmata, et milleks see kõik. Saladused aga avanevad jupi kaupa. Ilmselt saab tõelist eellugu lugeda ühest järgmistest raamatutest, kuid juba selles osas saab selgeks, mis umbes nelja poisiga juhtus ning miks mõned neist nüüd piraadikapteniteks said. 

Lugu on tempokas. Tegelasi on palju, nii et selles osas oli ilmselt tänu etendusele lihtsam, et sealt nähtud näod kerkisid silme ette. Ilmselt on tegu just sellise raamatuga, mida seiklusi otsivad noored tahaksid lugeda. Ei taha öelda poistekas, sest ise olen ka alati pigem just selliseid raamatuid eelistanud. Aga ütleme siis, et poistekas, mida ilmselt ka tüdrukud hea meelega loevad.

Eesti Noortekirjanduse Ühingu lehel on ka video, milles Reeli Reinausiga tema teostest ja kirjutamisest räägime.

***

Sel aastal ilmub sarjas "Mõni õhtu romantikat" päris mitu raamatut. Ettetellimisel alati soodsam. Enda raamatu saad TELLIDA siit!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud rohkem kui 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

 




 

Kommentaare ei ole: