esmaspäev, juuli 09, 2018

A-.M. Alver "Klaasikillud asfaldil" (juuli I)

96 lk
2018,  Kentaur (Läänetasandiku OÜ)


Meie lastele meeldib jätkuvalt Anne-Mari raamat "Atsi tunded", nii et loomulikult tahtsin teada, millest räägib tema noorteraamat. Otse autorilt tellitud raamat jõudis kiirelt kohale ning ühe õhtuga sai läbigi loetud.

Raamatupoe kodulehel on järgmine tutvustus sisu kohta:
Liisale meeldib vahel pealt kuulata, millest tema vanemad omavahel räägivad. Nii saab ta teada, et ema ja isa plaanivad lahutust. Väike tüdruk on valmis tegema ükskõik mida, et pere kokku jääks. Kui vaid oskaks. Üks mõte siiski tekib – tuleb olla väga halb laps. Niisugune, kellega ema üksinda ühelgi juhul toime ei tule! Liisa räägib plaanist ka oma vanemale vennale. Mihkel ei taha põrmugi halvaks poisiks hakata, ent selle nimel, et isa peresse alles jääks, on ka tema valmis pätielu elama. Ainult et – kuidas seda õigupoolest tehakse? Laste esmapilgul süütu plaan muutub kiiresti keeruliseks kriminaalseks olukorraks. 
Nagu tutvustusest näha, on teemaks praegusel ajal vägagi levinud teema ehk lahkuminek. Õigemini siis laste nägemus sellest. Kui lahutamisega seoses jõuavad ajakirjandusest meieni tihti pigem rahade ja majade ja muud asjadega seotud vaidlused, siis selles raamatus on keskendutud kõige olulisemale- tunnetele!

Raamatu peategelased on 11- ja 13-aastane. Umbes sellisele vanusegrupile on raamat ka mõeldud. Tekst on tavapärasest suuremas kirjas, nii et lastel on kindlasti mõnus ja ladus seda lugeda. Teema on lihtsalt ja ladusalt lahti kirjutatud, kuid selle lihtsuse juures meeldis mulle väga see, et keelekasutus on väga mõnus ja ilus. Väga hea näide sellest, et saab keerulisest teemast kirjutada lastele sobivas vormis, kuid nii, et see ka keeleliselt ilus oleks. Eks tihti hakkavad noortele kirjutama need, kes vanematele veel ei julge ja siis on tulemuseks kaheldava sõnakasutusega teosed. Selle raamatu puhul oli aga tõesti iga sõna väga mõnus lugeda. Näha oli, et kõik oli ilust läbimõeldud.

Kuigi teos on mõeldud noortele, siis kindlasti julgen seda soovitada ka kõigile täiskasvanutele, kel lahutusega kogemused... või püüavad seda vältida. 

***
Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 15 raamatut.
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda meie vastavatud e-poes siin!
Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Kommentaare ei ole: