neljapäev, jaanuar 30, 2020

V. Sepp ,,Andekusest ja andekatest lastest" (jaanuar IV)

176 lk
2010, Atlex

Üks igavesti hea ja kokkuvõtlik raamat, mida oli kurb lugeda. Teadupärast andekuse sõna ja teema on selline, mida ei tohi puutuda, kui ei taha kohe kriitikatule alla jääda. Samas oleks paljude laste ja perede elud lihtsamad, kui andekuse teemast rohkem ja avatumalt räägitakse.

Selle raamatu autor Viire Sepp on avaldanud ka artikli: ,,Andekaid lapsi nähakse endiselt pigem negatiivses võtmes ja takistusena." Kogu teema võtab minu jaoks väga hästi kokku selle artikli viimane lõik:
,,Oluline on kogu ühiskonnas mõista, et andekate haridusega seonduvate teemade tõstatamine pole tingitud mitte neile privileegide nõudmise, vaid nende võimetele ja huvidele vastavate haridusvõimaluste pakkumise vajadusest, mis – nii nagu kõigi laste puhul – tähendab hea seista nende emotsionaalse heaolu ja potentsiaali maksimaalsele arengu eest. Andekad inimesed on kogu Eesti rikkus ja nende arengusse panustamine toob ühiskonnale mitmekordselt tagasi."

Tänapäevases Eestis on jätkuvalt tihtilugu andekas ja käitumisraskustega laps üks ja sama. Ja tihti andekatest lastest saavadki käitumisraskustega lapsed. Küsimus on, et millise osaga me tegeleme? Millele tähelepanu pöörame? Kas teeme lapsele selgeks, et tema eripära on halvasti käitumine või leiame viisid, kuidas lapse andekaid külgi positiivselt kasutada, nii et ta lendaks kõrgele ja kaugele ning loodetavasti kõigile sellega lõpuks kasu tooks?

Minu jaoks oli uus ja huvitav (ja kurvastav!) mõiste ,,alasooritajad". Ehk et kui lapselt oodatakse vähem kui see, milleks ta võimeline on, siis ta annabki seda vähemat. Milline raiskamine!

Viire Sepp on välja toonud, et andekate laste omadused on näiteks:
- õpivad kiiresti, märkavad seoseid, mõtlevad kriitiliselt
- keeleliselt arenenud, osavad sõnu seadma
- väga energilised
- väga uudishimulikud
- väga kannatlikud ja keskendumisvõimelised
- õpivad kiiremini
- väga sügavad ja intensiivsed emotsioonid
- tugeva õiglustundega ja idealistlikud
- on sõltumatud ja protestimeelsed
- väga hea huumorimeel
- väga hea kujutlusvõime
- suhtlevad palju endast vanematega

Need omadused võivad kaasa tuua aga järgmisi probleeme:
- tüdimus. Ei meeldi kordamised
- varjavad oma andeid, et teistele meeldida.  Kogevad, et tark olla on tülikas
- dominveerivad vaidlustes ja arutlustes. Ei kuula teisi
- vajavad vähem und
- väljakutsete puudumine tekitab tüdimust
- püüavad tegeleda korraga liiga paljude asjadega
- õpivad klassis teistest erinevas rütmis
- äärmiselt tundlikud. Tunnevad ennast halvasti, kui nende mõtetest ega tunnetest ei hoolita
- püüavad ellu viia ebarealistlikke ja idealistlikke muudatusi
- eakaaslased ei mõista neid
- tõstatavad probleeme ja esitavad küsimusi, mis võivad teisi ärritada. Kalduvad mässumeelsusele
- kalduvad tegema nalja teiste arvel
- peetakse veidrikuks

Lõpuks ongi lihtne olukord kokku võtta siis, kui lapsel on käitumisraskused ning lahendada käitumiste küsimusi. Sest andekuse-nimelise haridusliku erivajadusega tegelemine nõuaks hulga rohkem ressurssi, aega, tööd ja... tavalises koolis seda ei jätku. Raske on oodata õpetajatel rohkemat laste märkamise teemal, kui õpetajad ise peavad tegelema sellega, et direktor nende peale karjub... See pole ilmselgelt õhkkond, kus õpilastele turvalist ning erivajadustest tulenevat õppimiskeskkonda tekitada.

Nii oligi raamat ,,Andekusest ja andekatest lastest" ühelt poolt hea lugemine, millega eeldatavasti võiksid haridusinimesed kursis olla... teisalt aga kurvastav ja lootusetu ning kinnitas mõtteid, mida lugesin ka Mare Leino raamatust- kõigil lastel ja õpetajatel ei hakka kunagi koolis hea olema! Ikka on neid, kes keskkonda ei sobitu ja ka neid, kelle arvates keskkond ei ole sobilik.


***
LEIA MU UUS LÜHIROMAAN ,,Valss Pärnu rannaliival" nüüd poodidest!!!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
 Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

Kommentaare ei ole: