laupäev, oktoober 30, 2021

M. Paas- Loeza "Mida silmad ei näe" (oktoober VIII)

 218 lk

2021, Tänapäev

Taas loetud ka üks eestlasest autori noortekas. Merilin Paas-Loezaga rääkisime sellest raamatust kevadel ka Eesti Noortekirjanduse Ühingu lehel. Video on nähtav SIIN!

"Mida silmad ei näe" on rahulik lugu sellest, kuidas sõbrannadeks saavad kaks tüdrukut, kellel on elus keerulised ajad. Ühe tüdruku elu on muutunud õnnetuse tõttu, teise elu suunavad ema õnnetud valikud. See toob sisse ka koolikiusamise teema. 

Loo algus venis veidi ja tundus kuidagi väga klassikaline. Mõnus oli, et veidi oli sisse toodud klassikalise muusikaga tegelemist. Lootsin, et sellega minnakse rohkem süvitisi, kuid kahjuks mitte. Aga seegi teema puudutamine oli ikkagi rohkem, kui enamasti sellistes noortekates leida võib. Nii et selle eest kindlasti plusspunktid. 

Kokkuvõtlikult tunduski selline viieline lugu, kus oli sõprust, koolikiusamist, veidi nagu ka romantikat, pereprobleeme, veidi koduvägivalda, lõpus kapäris kriminaalseid teemasid jne. Laiast teemaderingist hoolimata oli lugedes kogu aeg selline turvaline ja hoitud tunne. Suht algul tundus, et autor viib lugeja loo lõppu nii, et raamatu võib rahulikult ilma autori peale kurjustamata ära panna. No et ei jää mingeid lahenduseta teemasid ja lahtisi otsi. 

Nii oligi! Lõpuks on väga hea ja mõnus tunne sees ning kõik teemad said mõnusa lahenduse. 

Kõige rohkem jäi kõlama pealkirjaski kasutatud mõte, et peaks rohkem keskenduma ka sellele, mida silmad ei näe. Et meie ümber toimub asju, millele me ei saa hinnangut anda, kui ei tea, mis on selle taga. Me ei saa hinnanguid anda inimese käitumisele-väljanägemisele-vms, kui me ei tea, kui palju ta on pidanud pingutama ning millega võitlema, et niigi hästi hakkama saada. Väga armas mõte, mida sellise raamatu kaudu levitada.

***

Uued ja põnevad noorteraamatud leiad Heli Kirjastuse kodulehelt! Sobivad ka südamest noortele lugejatele!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud umbes 30 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

 




 

Kommentaare ei ole: