pühapäev, jaanuar 24, 2021

K. M. McManus "Üks meist valetab" (jaanuar VIII)

 368 lk

2019, Eesti Raamat

Kui kaugele oled sina valmis minema, et sind märgataks? 

Kui kaugele võib minna üks keskkooliõpilane, kes usub,et on väärt rohkem tähelepanu, kui talle kaaslaste poolt tegelikult osaks saab?

"Üks meist valetab" on lugu viiest peale tunde jäetud õpilasest, kellest vaid neli jääb ellu. Tegevus toimub Bayview High keskkoolis. Lugu algab nagu klassikaline Ameerika noortefilm, milles on olemas kooli populaarne edukas sportlane, ülihea ja paljulubava tulevikuga õpilane, pidevalt pahandustesse sattuv paha poiss, eduka sportlase tüdruksõber ja kooli meelelahutaja. Üheskoos jäävad nad peale tunde, kuid keegi ei saa aru, miks. Nimelt leitakse kõigi viie õpilase koolikottidest keelatud telefonid, kuid ükski neist ei tea oma sõnul, kuidas telefon sinna sai. 

Peale tunde jäänud kooli meelelahutaja on Simon, kes on loonud app´i, milles edastab kuulujutte. Sellised, mis on tõde. Ta ei kasuta küll õpilaste nimesid, vaid ainult nimetähti, kuid annab lugudes piisavalt infot, mis aitab kõigil kõnealuse inimese ära tunda. Nii on Simonil omapärane võim kõigi õpilaste üle, sest kõigil on ju omad saladused. 

Kui Simon sureb, hakatakse uurima nelja õpilase seotust tema ning kuulujuttudega. Nii ongi ,,Üks meist valetab" osaliselt kriminaalne lugu, milles otsitakse süüdlast. Ma ei loe väga selliseid lugusid, kuid see oli väga tihedalt seotud keskkoolieluga ning noorte muude teemade ja probleemidega, nii et oli väga põnev. Minu jaoks olid krimiuurimine ning noorte igapäevane elu väga tasakaalus, nii et kumbki teema ei söönud teist ära. 

Kui algus tundus klassikaline ning tegelaste tüübid samuti, siis mida edasi, seda rohkem hakkasid tegelased minu jaoks avanema. Autor tõi välja nende arengu ja muutumise, nii et see oli usutav ja tõesti viis ka lugu edasi. Nii muutusid loo käigus kõik peategelased minu jaoks üha meeldivamaks ning lõpuks jäi kõigi suhtes hea tunne sisse. 

Kõige rohkem meeldis mulle Nate ehk kooli paha poiss. Õppides rikaste lastega ühes koolis, olid väljakutsed tema jaoks hulga suuremad. See, milliseid otsuseid ta lõpuks tegi ning oma kogu elu kestnud kogemustest edasi liikus, oli minu jaoks tunnustust väärt. Nii et Nate areng meeldis mulle jah kõige rohkem. 

Olen viimasel ajal päris mitmeid noorteraamatuid lugenud ning tähelepanu ja nähtavaks olemise teema on suht läbiv. "Üks meist valetab" viib aga tähelepanu otsimise hoopis uuele tasemele. Äratav on mõelda, et kuidas me tegelikult tihti ei märkagi, kuidas teisi inimesi ennast tundma paneme. See võib olla väike tegu või tegematajätmine, mis teise inimese jaoks on ülimalt oluline ning lükkab teda mingis suunas. Ja mõjutatav inimene ei pruugi üldse olla see, kellega me suhtleme. Nii jääbki märkamata, kuidas oleme kedagi mõjutanud. Aga tagajärjed võivad olla saatuslikud. 

Siinkohal võiks muidugi soovitada, et iga inimene peaks olema nii enesekindel ja selge enesetunnetusega, et teiste teod ja ütlemised ei mõjuta. Aga fakt on see, et inimestena jälgime ikka enda ümber toimuvat, et ennast selles identifitseerida. Eriti keskkoolis, eneseotsingute ajal. 

Umbes sarnane ümbritsevate inimeste mõjutuste läbikäimine on raamatus "Kolmteist põhjust", mis mind ka väga liigutas. Samanimelise Netflixi sarja vaatamisega ma küll kaugele ei jõudnud. Aga see on samuti teos, mille lugemine kindlasti oma sõnade ja tegude mõju peale mõtlema paneb. 

Kokkuvõtlikult öeldes olin raamatut alustades suht skeptiline, sest tundus selline ameerikalik keskkoolilugu. Tegelikult viis aga autor nii tegelased kui loo väga põnevalt edasi ja kui lahendus oli ka aimatav, siis oli selleni jõudmine täielik nauding. Julgen seda raamatut suht julgelt soovitada kõigile, keda huvitavad liikuvamad lood, keskkoolinoorte elu ning suhted.

***

Minu uue noorteromaani ,,Mälestusteta suvi" 1.osa viimased raamatud on poodides! 
Telli raamat SIIT!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud rohkem kui 20 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".

 Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

 

Kommentaare ei ole: