reede, detsember 10, 2021

A. Keian "Instagrami identiteet" (detsember V)

 526 lk

2020, Keian Publishing

 

Kui raamat alustuseks ühe lausega kokku võtta, siis on selle teose põhiline küsimus minu jaoks, et kes sa oled siis, kui selle eest makstakse? 

18-aastane Jonathan on Tallinna eliitkooli õpilane ning katsetab kätt fotograafina. Ootamatute sündmuste tõttu saab temast kiirlaenu võtnud rahatu õpilane. Samal ajal ütleb üles 38-aastase arvutifriigi tervis, nii et ta jääb kaelast allapoole halvatuks. Enne seda saab mees aga krüptorahaga väga-väääga rikkaks. 

Kahe inimese soovid kattuvad siis, kui haiglavoodisse jäänud mees pakub Jonathanile raha selle eest, et poiss tema eest elaks. 

Ideaalse pakkumisena näiva tehingu pahupool hakkab aga kiiresti välja tulema mõlema poole jaoks. Voodihaige rikkur mõistab, et tal pole poisi üle täielikku kontrolli ning tal tuleb selle saavutamiseks vaeva näha. Jonathan aga mõistab, et kellegi teise raha eest reisida on tore vaid nii kaua, kui mõistad, et peadki taga ajama pilte ja elamusi, mida teine soovib, mitte mida ise tahaksid. 

Igal juhul oli see hoopis teistmoodi teemadel kirjutatud lugu, kui muidu olen lugenud. Nagu tagakaanel on öeldud, siis puudutab Keian teemasid, mida teised veel väga pole kirjutanud. Instagram, krüptoraha jms on vaid osa sellest. 

Allan Keianiga tegime kevadel intervjuu Eesti Noortekirjanduse Ühingu lehele. Raamat seisis mul sellest ajast alates riiulis, sest tundus hirmutavalt mahukas. Tegelikult on iga peatüki vahel stiilselt suurelt järgmise peatüki number, milleks on võetud mitu lehekülge, nii et umbes kolmandik lehekülgedest on tekstivabad. Seega lugemine liiga ajamahukas ei ole. 

Märkimisväärne on, et Jonathan reisib luksuslikult ringi erinevates riikides ning autor on seda kirjeldanud väga usutavalt. Tundub, et teoses on kasutatud kohti, millest autor ikka midagi teab. Lugedes tekib pilt silme ette küll. 

Minu jaoks oli veidi liiga palju kasutatud sõna "kunstnikuhing", millega autor Jonathani kirjeldas.

Samuti ei liigitaks ma seda lugu väga kergekäeliselt noorteraamatute alla, kuigi peategelane on 18-aastane. Sündmused triivivad pigem ikka täiskasvanute kirjanduse maailma, kuigi midagi noortele keelatut seal polnud. Seega julgen öelda, et selle raamatu võivad julgelt kätte võtta ka need, kes ennast väga nooreks enam ei pea. 

Lugedes peab aga kindlasti olema avatud meelega, sest mingi grupi inimeste tänapäevast elu on hästi tabatud. Kindlasti on selline stiil ja sündmused paljudele võõrad, aga selles ju lugemise võlu ongi, et me saame piiluda sellisesse maailma, kus ise ei ela! 

Seda, mida me Allaniga kevadel sellest ja teistest ta raamatutest rääkisime, saad vaadata siit: intervjuu Allan Keianiga!

***

Uued ja põnevad noorteraamatud leiad Heli Kirjastuse kodulehelt! Sobivad ka südamest noortele lugejatele!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud umbes 30 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

 




Kommentaare ei ole: