neljapäev, detsember 30, 2021

W. R. Brooks "Freddy läheb põhjapoolusele" (detsember XVIII)

 269 lk

2003, Ersen

Brooksi Freddy lood on meile tuttavad aasta algusest, mil lugesime koos lastega raamatut "Detektiiv Freddy". See oli täitsa vahva. 

Seekord läheb Freddy koos sõpradega põhjapoolusele jõuluvana juurde. Loomulikult kohtuvad nad tee peal toredate tegelastega. Rääkimata sellest, et Freddy enda sõbrad on väga värvikad tegelased. Väga äge on, kuidas autor on loomadele andnud ühelt poolt loomalikud käitumisviisid ja samas on neis äratuntavad inimlikud käitumised, mille üle ilmselt ironiseeritakse. 

No näiteks kukk ja kana. Kukk on uhke ja mitmetes olukordades nö pealik. Ta oskab hästi, ilusti ja vääääga pikalt rääkida. Aga nii, kui välja ilmub tema naine, kana, siis on kukel pea õlgade vahel, kana paneb asjad paika ning kukel on pea norus... kuni järgmise hetkeni, mil ta teiste loomade ette astub. Samal ajal kana toetab kukke tema esinemistel ning austab teda juhina. Vastuoluline ja samas tõesti tundub inimkäitumise paroodiana. 

Raamatu originaal on kirjutatud 1930.aastal. Nii räägitakse otse ka asjadest, mida tänastes raamatutes ehk nii otse ei kirjeldata. No näiteks lapsed, kelle loomad metsast leidsid kannatasid hooldajate vägivaldse käitumise all. Otse kirjutati sellest, mitu laksu nad olid harjunud hommikuti saama ja mille eest said peksa. Lõpuks aitas jõuluvana mingil moel selle olukorra küll lahendada, kuid see ei kõlanud tänapäevaselt aktsepteeritava lahendusena. Ja mitte et lasteraamatutes ei peaks selliseid jutte olema, lihtsalt muidu on Freddy ja tema sõprade tegemised kuidagi väga helged ja humoorikad ning see lastega seotud seik tundus kuidagi väga teistsugusena ülejäänud juhtumistes. 

Täitsa mõnus lasteraamat. Palju erinevat tegevust ja tegelasi, kuid üldiselt mõnusalt soe ja kuidagi turvaline lugu.

***

Uued ja põnevad noorteraamatud leiad Heli Kirjastuse kodulehelt! Sobivad ka südamest noortele lugejatele!

Olen kirjanik ja kirjastaja Heli Künnapas. Minu sulest on ilmunud umbes 30 raamatut. Sealhulgas südamlik lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" müstiline lasteraamat "Kolme pärna saladus" ning noorteraamatud "Lõpupidu" ja "Ütlemata sõnad".
Heli Kirjastuse lõin algul vaid enda teoste kirjastamiseks, kuid nüüd ilmuvad minu kaudu ka mitmete teiste kirjanike teosed. Kogu valikuga saad tutvuda mu kirjastuse e-poes siin! 

Kui tahad minu tegemistega kursis olla, siis tule FBs Heli Künnapase loomingu või Heli Kirjastuse sõbraks.

Osaliselt saad mu raamatuid kuulata Heli Kirjastuse youtube´i kanalilt. 

 


Kommentaare ei ole: